Zonneboilers

zonneboiler-8.png

Zonneboilers

Gebruik de warmte van de zon !!

 

Voordelen van een zonneboiler !

 

  • De productie van warm water is volledig gratis en in eigen beheer.

 

  • De naverwarming kan nog door een bestaande boiler fungeren.

 

  • Als je investeert in een zonneboiler maak je aanspraak op subsidies en diverse premies.

 

  • Bijzonder milieuvriendelijk en weinig vervuilend.

 

  • Perfect om zwembaden te verwarmen omdat hier geen extra verwarming nodig is.
 
zb3.PNG

Vraag je Premies aan ! 

Foto Zonneboiler.PNG
 

Zonneboilers

Een zonneboiler-installatie bestaat uit:  opslagvat en een aantal thermische zonnecollectoren op het dak. In tegenstelling tot fotovoltaïsche zonnepanelen die elektriciteit opwekken, vangen die thermische zonnecollectoren op het dak het zonlicht op en zetten dit om in warmte. We spreken dan van thermische zonne-energie. Die warmte wordt opgeslagen in het opslagvat of voorraadvat. Het leidingwater wordt hierdoor opgewarmd, alvorens het naar de cv-ketel of de waterkraan gaat. Uw cv-ketel of waterboiler hoeft voor dit warm water dus niet meer, of veel minder, aan te slaan. Enkel op het ogenblik dat er onvoldoende zonlicht beschikbaar is. Dat betekent een forse besparing op uw energierekening en een grote winst voor het milieu.

Thermische Zonnecollectoren

Een zonneboiler bestaat uit een installatie met doorgaans 1 tot 4 thermische zonnecollectoren, een voorraad- of opslagvat met een volume van 100 tot 500 liter en bijhorende regelingssystemen, pompen en montageaccessoires. Voor een gemiddeld gezin van 4 personen volstaan 5 à 6 m² zonnecollectoren en een boiler van 250 tot 300 liter.

De zonnecollectoren vangen het invallende zonlicht op en zetten het om in warmte. De collector geeft de warmte door aan een vloeistof die de zonnewarmte van de collector naar het opslagvat brengt.

Opslagvat/Voorraadvat

De vloeistof die in de leidingen tussen de collector en het voorraadvat van een zonneboiler-installatie circuleert, neemt warmte op in de collector en geeft die af aan het water in het voorraadvat. De afgekoelde vloeistof wordt dan weer naar de collector gepompt om opnieuw op te warmen. Het voorraadvat zorgt ervoor dat de door de zon geproduceerde warmte wordt bijgehouden tot op het moment u warm water nodig heeft. Bij voldoende zonlicht kunnen de collectoren het water in het voorraadvat gemakkelijk opwarmen tot boven de 60°C. De pomp treedt automatisch in werking van zodra de thermische collector warmer is dan het water in het voorraadvat. Ze beschermt eveneens tegen vrieskou en oververhitting.

V-ketel met Zonneboiler

Als de zon onvoldoende warmte levert, zorgt de naverwarming ervoor dat de gewenste temperatuur bereikt wordt. De naverwarming kan zowel een elektrische weerstand, een doorstroomtoestel op gas of de cv-ketel zijn. Bij een duoboiler zit de naverwarming in het voorraadvat. De werking van beide systemen wordt afgestemd via een regelsysteem. Dat is zo geprogrammeerd dat zonne-energie voorrang krijgt op de verwarming met fossiele brandstoffen. Zo bent u verzekerd van een permanente verwarming.

Contacteer ons snel voor advies op maat !